Bio Kokosový cukor (400 g)

» Návrat


Bio Kokosový cukor (400 g) Akcia

Bio Kokosový cukor (400 g)


Výrobca: PlanetBIO
Dodanie: Skladom
Cena:

2,99 €

3,49 €
Počet kusov:
ks

 

Popis: Bio Kokosový cukor (400 g)


Kokosový cukor je prírodný, vysoko energetický zdroj potravy (glykemický index: 35) a vyrobený zo sladkej, vodnatej šťavy, ktorá kvapká z ručne zbieraných pukov kvetov v hornej časti kokosovej palmy (tradičná indonézska výroba). Vzhľadom k tomu, že nie je vysoko spracovaný ako hnedý cukor, farba, konzistencia, chuť a úroveň sladkosti sa môžu mierne líšiť od šarže k šarži.

Zloženie: BIO kokosový (Cocos nucifera L.) cukor. 

Použitie: Ako sladidlo potravín namiesto cukru v obilninách, smoothies a čajov, v ovocných šalátov, dezertov atď.

Krajina pôvodu: Indonesia

Skladovanie: Na chladnom a suchom mieste.

Výrobca: PlanetBIO, Slovinsko

Predtým, než sa rafinovaný biely cukor stal celosvetovo používaným, kokosový cukor bol najčastejšie používané sladidlo v Indonézii a ďalších krajín juhovýchodnej Ázie. Nemal by sa chybne zamieňať pod názvom palmový cukor, pretože tieto termíny sa žiaľ niekedy používajú ako synonymum.

Skutočný a pravý kokosový cukor sa vyrába len zo sladkej šťavy kvetov kokosovej palmy (Cocos nucifera), kým palmový cukor sa vyrába zo stromu Palmyra. Možno ho nájsť vo forme sirupu, kryštálov alebo pasty, v závislosti na tom, koľko vody sa odparí v spôsobe dehydratácie.

V priebehu procesu odparovania šťava hustne a mení farbu. Prechádza od priesvitnej kvapaliny do tmavo-hnedého hustého sirupu, ktorý sa ďalej dehydratuje, aby sa získal kokosový cukor v granulovanej forme. Jeho chuť sa podobá hnedému trstinového cukru a má mierne podobnú karamelovú chuť.

Jedna kokosová palma produkuje v priemere 288 litrov cukru nektáru ročne. Zatiaľ čo bežní poľnohospodári používajú palmy v priebehu celého roka, ekologickí poľnohospodári ich nechávajú odpočinúť aspoň 3-4 mesiace, niektorí dokonca až jeden rok. Je dôležité dobre zmanažovať výrobu kokosového cukru, nakoľko aj kokosový cukor aj kokosové orechy pochádzajú z rovnakého kvetenstva, ak sa s nimi správne zaobchádza. Filipínsky kokosový úrad nariaďuje, že je možné použiť iba polovicu z kvetenstva na výrobu kokosového cukru bez vplyvu na produkciu kokosových orechov.

Kokosový cukor má:

  • nízky glykemický index 35,
  • vysoký obsah minerálnych látok (draslík, horčík, zinok a železo),
  • vitamíny B,
  • 16 rôznych aminokyselín.

Tip na recept: Sladká kokosová nátierka

  • 1 šálka kokosového oleja
  • 1 polievková lyžica kokosového cukru
  • 2 polievkové lyžice mesquite prášku
  • 1 čajová lyžička vanilkového prášku
  • štipka soli

Najskôr sa musíme presvedčiť, aby bol kokosový olej napoly v roztavenej forme. Ak nie, roztopíme ho tak, že nádobu s kokosovým olejom vložíme do misky s horúcou vodou a počkáme až zmäkne (nie, aby sa úplne roztopil). Potom dáme jednu šálku rozpusteného kokosového oleja do novej misky, pridáme kokosový cukor, Mesquite prášok, vanilkový prášok a soľ.

Všetky ingrediencie zmiešajte s lyžicou a použite ako nátierku na chlieb alebo na ako polevu na tortu, na kúsky ovocia, či konzumujte len tak samotnú. Nátierku skladujte v chladničke.

Na základe nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách platného od 1. júla 2007 a nariadenia Komisie (EÚ) č. 432/2012 zo 16. mája 2012 o povolení určitých zdravotných tvrdení o iných potravinách ako sú tie, ktoré odkazujú na zníženie rizika ochorenia a na vývoj a zdravie detí platného od 14. decembra 2012 Vám oznamujeme, že všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uverejnené na našej stránke PlanetBio.sk majú iba informačný charakter, nie sú návodom na liečbu a v žiadnom prípade nenahrádzajú odbornú lekársku starostlivosť. Informácie sú prevzaté od výrobcov jednotlivých produktov a z dostupných zdrojov na internete či v literatúre a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny alebo výživového doplnku prípadne ich nutričných a liečivých účinkoch. Možné pozitívne, ale aj nežiadúce účinky potraviny alebo výživového doplnku je potrebné pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom alebo lekárnikom!