Kokosový olej
Kokosový olej je známy ako kokosový tuk alebo kokosové maslo. Je získaný mechanickým lisovaním z bielej dužiny zrelých kokosových orechov. Kokosový olej sa topí pri teplote vyššej ako 23 ° C, pri teplote nižšej ako 23 ° C je tuhý.
Kokosový olej sa skladá prevažne z kyseliny laurovej - nasýtená mastná kyselina s antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami, ďalej sú to kyselina kaprinová, kaprylová, myristová a palmitová, ktoré predstavujú kvalitný zdroj rýchlej energie a sú zapojené do procesov, pri ktorých telo potrebuje tuk.
Kokosový olej je podobný zložením materskému mlieku. Vzhľadom k svojim antiplesňovým vlastnostiam je kokosový olej vhodný aj pre osoby s kandidózou.
Výhody kokosového oleja sú:
- odolný voči vysokým teplotám (pod 180 ° C),
- neprodukuje karcinogény,
- vysoký podiel kyseliny laurovej a kaprinovej,
- antibakteriálne a antivírusové vlastnosti,
- neobsahuje škodlivé transnasýtené tuky,
- rýchly a vysoko kvalitný zdroj energie,
- vhodný pre suchú a zmiešanú pleť, ako aj pre starostlivosť o vlasy.
Tip na recept: Slaná kokosová nátierka
- 1 hrnček kokosového oleja
- hrsť petržlenu alebo medvedieho cesnaku
- štipka himalájskej soli
Zmiešajte zmäknutý kokosový olej s nasekaným medvedím cesnakom alebo petržlenovou vňaťou a soľou. Skladujte v pohári a používajte ako nátierku na chlieb či zeleninu a pod.