Goji bobule
Goji bobule sú červené plody kru Lycium Barbarum, ktorý rastie vysoko v horských oblastiach čínskej provincie Quinghai. Táto provincia je situovaná v odľahlej časti Číny a je známa tým, že jej ovzdušie nie je znečistené priemyslom. Goji v najvyššej kvalite pochádzajú práve z tejto provincie. Navyše, každá šarža je testovaná na obsah ťažkých kovov. Sú sušené pri nízkej teplote.
Plody goji boli dlho používané v tradičnej čínskej medicíne pre podporu celkového zdravia. Sušené plody goji sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré neutralizujú škodlivé voľné radikály, zabraňujú predčasnému starnutiu a posilňujú imunitný systém.
Jedná sa najmä o plody bohaté na betakarotén, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu zraku. Plody Goji tiež obsahujú vitamíny B1, B2, B6, vitamín E, vitamín C, ako aj 11 esenciálnych minerálov a 22 stopových prvkov. Polysacharidy predstavujú až 31% suchej hmotnosti a sú zdrojom energie, zatiaľ čo vláknina napomáha trávaniu a podporuje chudnutie.
Goji bobule sú vysoko cenené v čínskej medicíne už tisícročia.
Benefity, ktoré nám goji prinášajú, sú:
- posilnenie imunitného systému,
- zvýšenie hladiny energie,
- posilnenie a čistenie pečene,
- podpora rastu vlasov, nechtov a zdravie kože,
- prispevajú k chudnutiu.
Tip na recept: Goji sušienky
- 3 hrnčeky jemne mletých vlašských orechov
- 7 lyžíc agáve sirupu
- 1 hrnček hrubo mletých sušených plodov goji
- 1 čajová lyžička vanilkového prášku
- štipka himalájskej soli
Zmiešajte jemne mleté vlašské orechy, soľ, vanilkový prášok a hrubo mleté plody goji. Pridajte agáve sirup a zmiešajte s rukami, kým sa nevytvorí lepkavé cesto. Tvarujeme sušienky a vysušíme ich v sušičke (resp. v teplovzdušnej rúre na papieri na pečenie na 42 stupňov alebo v zime na kachliach, v lete na slniečko), kým budú sušienky chrumkavé na vonkajšej strane.